Az NFM-nél az uniós pályázatok kiírása reálisan szeptember végére, október elejére várható – mondta Seszták Miklós fejlesztési miniszter. Korábban nyár végi, szeptemberi kezdést kommunikált a kormányzat.

 

Az MKB Bank, a Magyar Villamos Művek (MVM) és más közműcégek államosításáról is beszélt Seszták Miklós. A kkv-k például jól járhatnak az MKB megvételével, az MVM-et pedig azért államosíthatják, hogy ne kelljen minden projekthez közbeszerzést kiírni – árulta el a nemzeti fejlesztési miniszter a Gazdasági Rádiónak adott interjúban.

 

Ez azért is fontos, mert ezzel szemben Rákossy Balázs, az NGM uniós források felhasználásáért felelős államtitkára július végén arról beszélt, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az első pályázatok már nyár végén, ősz elején megjelenhetnek.

 

A direkt brüsszeli források kezeléséért is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felel majd: “összefogjuk ezeknek a forrásoknak a jó helyre kerülését, és mi fogjuk ezt majd úgymond promótálni egy miniszteri biztos kinevezésével, hogy minél többen tudjanak erről, és minél többen pályázzanak direktbe Brüsszelbe” – mondta Seszták. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ők koordinálják az uniós pályázatok megpályázhatóságát is.