Államilag támogatott hitellel segítené a kormány az induló mezőgazdasági vállalkozásokat. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a fiatal gazdáknak szánt konstrukció lényege, hogy az eszközbeszerzéshez kapcsolódó beruházásaikat akár nullaszázalékos kamatozás mellett, versenyképes finanszírozással tudják megvalósítani.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Fiatal Gazda Konferencia megnyitóján jelezte: az MFB tőkeprogrammal kiugrási lehetőséget szeretnének teremteni a pályakezdő mezőgazdasági vállalkozásoknak.

A tőke mellett azonban földre is szükség van ahhoz, hogy a fiatalok gazdálkodjanak – folytatta a miniszterhelyettes. A kormány 2010 és 2014 között összességében 287 ezer hektárnyi állami földet adott bérbe, a 8600 haszonbérleti szerződés közül 2249-et fiatal gazdával kötött meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. – A Földet a gazdáknak! programon belül tavaly elkelt 120 ezer hektárnyi állami föld 38 százalékára fiatal gazdák licitáltak eredményesen, így mintegy 46 ezer hektárt vásárolhattak meg – hívta fel a figyelmet. Elmondta: a korábbi uniós ciklusban súlyos egyenlőtlenség alakult ki a nagybirtokosok és a kisebb gazdaságok között. – A vidékfejlesztési források 75 százalékát a pályázók mindössze öt százaléka nyerte el, míg a fennmaradó összegen a kisebb vállalkozások osztoztak. Az új birtokpolitikai rendszer ennek az aránytalanságnak a megfordításáról szól, ezért a támogatások nyolcvan százalékára most kizárólag a kis- és közepes gazdálkodók pályázhatnak – jegyezte meg. Majd hozzátette: a birtokpolitikai intézkedésekkel, a fejlesztési források elosztásával olyan új rendszert szeretnének felépíteni, amelyben a fiatalok felismerik, hogy a mezőgazdaság számos lehetőséget tartogat számukra.

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke a konferencián elmondta: a Miniszterelnökség az idén is meghirdeti a fiatal gazdák induló támogatását célzó pályázatot. A keret változatlanul 37,8 milliárd forint, a pályázati felhívást pedig várhatóan szeptemberben teszi közzé a tárca. Felhívta a figyelmet, hogy a korábbi konstrukcióval szemben most csak azok a gazdák pályázhatnak, akik valamilyen működési eredményt fel tudnak mutatni. Elvárás továbbá az is, hogy a nyertes pályázó négy éven belül főállású mezőgazdasági vállalkozó legyen. – A cél az, hogy valóban azok induljanak a pályázaton, akik a mezőgazdasági tevékenységet élethivatásként szeretnék folytatni – jegyezte meg.

A támogatási rendszerben a fiatal gazdák az agrártámogatásokban is többletjuttatásra számíthatnak. A negyven év alatti mezőgazdasági termelők 90 hektárig a területalapú támogatáson felül hektáronként további húszezer forinttal számolhatnak. A vidékfejlesztési pályázatok kapcsán elmondta: minden beruházási célú felhívásnál előnnyel indulnak a fiatal gazdák, az élelmiszeripari és borászati kiírások kivételével minden beruházási pályázatnál tíz százalékkal megnövelt támogatási intenzitással számolhatnak.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://magyaridok.hu/gazdasag/ingyenhitel-juthat-az-ifju-termeloknek-415117/

Kép: http://penznavigator.blogspot.hu/

Forrás: www.magyaridok.hu